Exterior Design

traditioneel rustiek vertoeven

hollandse piramide

't Langhûus

Onze bed and breakfast is gelokaliseerd in een originele langhuisstolp (stelp). Dit is de benaming voor een typisch Noord Hollandse manier van bouwen van boerderijen. De stolp uit 1870 heeft een verlengde achterkant; een zogenaamde langstal, of lange regel. In het verleden stonden hier 's winters de koeien langs de gevel in een lange rij.

De stolp, een zeskant, is in de top recht naar beneden afgekapt. Daar is vervolgens een voorhuis tegenaan geplaatst. Door de jaren heen zijn er veranderingen in het pand aangebracht, zo verdween de voordeur, de zogenaamde "rouw- en trouwdeur" die alleen voor deze gelegenheden gebruikt werd naar de zijkant. Er zijn meerdere ramen aan de voorkant en in het dak geplaatst.

Wij hebben ons best gedaan zoveel mogelijk van het oorspronkelijke zeskant zichtbaar te maken.Dit werd sfeerbepalend in het huis.

Wie uitkijkt over het land ziet voortdurend stolpen aan de horizon. De vergelijking met een piramide ligt voor de hand, de kap loopt spits toe en torent hoog boven de omgeving uit. De stolp is zo Hollands als wat, als de tulpen en de klompen. De stolpen zijn te vinden in een lintdorp als Andijk, maar evengoed in kleinere dorpen als Westwoud, Valkkoog of Warmenhuizen; er staat zelfs een enkele stolpboerderij middenin de stad Enkhuizen! Zo'n vijfduizend zijn er nog in Noord-Holland en veel daarvan staan in West-Friesland.

STOLPBOERDERIJ

ambassadeur omringdijk

Je koike d’r je ouge uit!

West Friesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Op nog geen 25 kilometer van Amsterdam ligt dit provinciale monument met een totale lengte van 126 kilometer. Dit wonder van menselijke hand is al 800 jaar oud en verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.

De Omringdijk slingert als een groene route door het landschap en leidt de bezoekers van West Friesland langs het weidse landschap met zijn unieke vergezichten, de typische lintdorpen met stolpboerderijen en de voormalig VOC steden met prachtig bewaard gebleven binnensteden. Een groot deel van dijk vormt nog altijd de grens tussen land en water, elders loopt de dijk dwars door het land tussen polders en droogmakerijen als een monument voor de strijd tegen het water.

Door de eeuwen heen brak de zee regelmatig nog de ring van dijken en daardoor verdronken er vaak nog mensen. Pas in de 20e eeuw met de komst van de Afsluitdijk had het zeewater geen greep meer op de Omringdijk, maar het betekende tevens dat de Omringdijk z'n zeewerende functie verloor. Toch wordt het dijkstelsel altijd nog onderhouden als een zeeweringsdijkstelsel. De dijk omarmt een rijke cultuurhistorie, podium voor vele verassingen.

Wij zijn ambassadeur commissie Omringdijk.

 
OMRINGDIJK

gastenboek

Recensies
" Vriendelijk onthaal, heerlijk ontbijt. heerlijke bedden en alles goed verzorgd. Zo wil ik eigenlijk iedere morgen wel wakker worden!!!"

Fam Groot (beoordeling 9,6)

Scharwoude (15-12-2013)

" Zeer mooie B & B, goed verzorgd zeer vriendelijke eigenaresse. We hebben er heerlijk vertoefd. Het ontbijt was lekker en het is absoluut aan te bevelen."

Margriet van Tilburg (beoordeling 8,6)

Nuland (02-12-2013)

" Kamer ruim, bed enorm groot en supergoed. Zeer vriendelijke gastvrouw en ontbijt close to perfect."

Eile van der Gaast (beoordeling 9,4)

Zwolle (29-10-2013)

" Erg leuke B en B met zeer gastvrije gastvrouw. "

Annemieke den Hartogh (beoordeling 8,6)

Vlaardingen (22-07-2013)

" We hebben een heerlijk weekend gehad, mooie kamer en goede service! Eigenaresse was zeer gastvrij. Kamer was tip top in orde en goed schoon! Een heerlijk uitgebreid ontbijt. "

Joke & Jonathan (beoordeling 8,4)
(03-07-2013)